Στο ζήτημα της διάσπασης ορισμένων δήμων λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Flash Magazino» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καρδίτσας, Παναγιώτα Βράντζα.
Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις διαφωνίες που εκφράστηκαν εντός του κυβερνητικού κόμματος, η Π. Βράντζα εκτίμησε ότι «οι συνάδελφοί μου στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν νομίζω ότι αντιδρούν τόσο με την διάσπαση κάποιων δήμων, αλλά με το ότι όπως είχε ειπωθεί, με την πρόσφατη ψήφιση του Κλεισθένη, δεν θα «άνοιγε» μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το χωροταξικό ζητημα. Το πρόβλημα όμως υπάρχει, παρά το ότι με τον Καλλικράτη έγινε μια προσπάθεια να εξορθολογιστεί.
Εν πάση περιπτώσει μετά από συζητήσεις, αποφασίστηκε η διάσπαση πέντε δήμων. Αυτό γίνεται πολύ κοντά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τρεις «μήνες σχεδόν πριν τις εκλογές, και εκεί υπάρχει όντως μια ένσταση η οποία είναι και λογική. Αλλά νομίζω ότι οι οποίες ενστάσεις δεν αφορούν την ουσία, δηλαδή αν είναι καλή ή κακή η διάσπαση, και οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι τουλάχιστον αυτοί οι πέντε δήμοι έπρεπε να είναι ξεχωριστοί δήμοι.Το αν έπρεπε να γίνει τώρα ή μετά τις εκλογές, αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο και εγώ θέτω».
Παράλληλα, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, εκτίμησε ότι «δεν είναι ένα θέμα το οποίο χωράει αντιπολίτευση. Στην ανάγκη διάσπασης ορισμένων δήμων συμφωνήσαν και κάποιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καθώς και βουλευτές άλλων κομμάτων και νομίζω ότι είναι κοινή η απαίτηση η συζήτηση να ανοίξει για όλη τη χώρα. Γιατί ξαναλέω ότι οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται για να έχει ο καθένας τον δικό του δήμαρχο ή για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα μιας ομάδας ανθρώπων. Οι αλλαγές στο χωροταξικο γίνονται προκειμένου η διοίκηση να είναι πιο αποτελεσματική και οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα».
«Σύνθετο το ζήτημα της υπογεννητικότητας»
Στον αντίποδα, στο ζήτημα που αφορά τα κίνητρα που οφείλει να δώσει η πολιτεία προκειμένου να υποχωρήσει το πρόβλημα του δημογραφικού, η Π. Βράντζα, τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα «είναι σύνθετο, δεν είναι τόσο απλό και ότι μόνο δίνοντας επίδοματα για το παιδί δεν θα αποφασίσει ένας νέος άνθρωπος να κάνει παιδιά. Πρέπει οι νέοι στη χώρα μας να αισθανθούν ότι αυτή η χώρα είναι φιλόξενη. Και η Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια, από την κρίση και μετά, δεν ήτανε φιλόξενη ειδικά για τους νέους ανθρωπους. Η εργασιακή ανασφάλεια,ο υποκατώτατος μισθός, που επιτέλους καταργήθηκε, και ο κατώτατος μισθός, που τώρα αυξήθηκε, δρούσαν ανασταλτικά. Και τώρα προσπαθούμε πραγματικά, προσπαθεί αυτή η κυβέρνηση να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες».
Τέλος, όσον αφορά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες ως επί το πλείστον δίνουν προβάδισμα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις ενστάσεις της ως προς την αξιοπιστία, «στην Ελλάδα πλέον αμφισβητείται η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, μετά τις πολλές τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου πέσαν έξω σε όλα τα επίπεδα. Άρα δεν ξέρουμε αν αυτή η διαφορά υπάρχει και ποιος προηγείται. Από εκεί και πέρα, ειδικά για τις ευρωεκλογές, θεωρώ ότι το επίδικο είναι πάρα πολύ σοβαρό για να περιοριστεί η συζήτηση στο αν θα κερδίσει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι εκλογές ίσως είναι οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές των τελευταίων χρόνων. Εδώ έχουμε να αντιπαρατεθούμε με μια ακροδεξιά-εθνικιστική τάση σε όλη την Ευρώπη».