ο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόωρων εκλογών αλλά αυτό θα οφείλεται αποκλειστικά στην στάση των ΑΝ.ΕΛ. Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο KarditsaLive.Net, η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Βράντζα.

Παράλληλα αναφερόμενη στην συνεργασία με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και τις ενστάσεις που υπάρχουν από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η αντιδιαμετρικά αντίθετη ιδεολογική προσέγγιση με τους ΑΝΕΛ, αναπόφευκτα δημιουργεί αντιθέσεις και σοβαρές διαφωνίες τις οποίες κατά βάση συμμερίζεται και η ίδια.

Ανταπαντά στις κατηγορίες περί πολιτικής επιδομάτων από την κυβέρνηση σημειώνοντας οι κοινωνικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητες για να μείνει η κοινωνία όρθια  βγαίνοντας από την κρίση, για να μπορέσουμε να φθάσουμε στο σημείο να μην υπάρχει ανάγκη για κοινωνικό μέρισμα και επιδόματα.

Παραδέχεται ότι το κύριο βάρος της κρίσης σήκωσε η μεσαία τάξη που πρέπει να στηριχθεί αλλά αυτοί που κατηγορούν την σημερινή κυβέρνηση για φτωχοποίησή της είναι ακριβώς αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια με τη διαφθορά, την αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις, με τα οποία για 40 χρόνια κυβέρνησαν.

Επίσης θεωρεί ότι πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προηγείται και δημοσκοπικά καθώς φαίνονται τα αποτελέσματα της πολιτικής του και η ψαλίδα κλείνει και ξεκαθαρίζει ότι είναι στις προθέσεις της, για μια ακόμη φορά να είναι υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καρδίτσας. Από την άλλη υπογραμμίζει πως πιστεύω της είναι πως, για όλους, οι δύο θητείες είναι αρκετές.

Τέλος, σε θέματα που αφορούν στο νομό μας και βρίσκονται στην επικαιρότητα αναφέρει πως το ισοζύγιο από την κατανομή των Σχολών από στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι θετικό, από κάθε άποψη και πως υπήρξε μια έντονη προσπάθεια για αντιπολιτευτική εκμετάλλευση του θέματος από εκπροσώπους  τοπικών φορέων.

Παράλληλα δηλώνει υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας αλλά τονίζει ότι προσωπικά δεν θα ήθελε ανεμογεννήτριες στα Άγραφα καθώς θεωρεί ότι  υπάρχουν περιοχές περισσότερο κατάλληλες για την κατασκευές αιολικών πάρκων στη χώρα.

 

Οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της πρώτης σας θητείας ως βουλευτής. Με την πείρα που αποκτήσατε μέχρι σήμερα, αν την είχατε στο ξεκίνημα θα επιλέγατε να εμπλακείτε ξανά στη διαδικασία;

Πιστεύω ότι η εκπροσώπηση άλλων ανθρώπων, είναι σοβαρή υπόθεση. Όταν αυτό δε, συνοδεύεται από τη λήψη αποφάσεων,  οι οποίες επηρεάζουν τις ζωές τους, γίνεται ακόμη πιο σοβαρή. Γι’ αυτό ακριβώς αντιμετώπιζα και αντιμετωπίζω τη θέση του βουλευτή με δέος. Κάτι το οποίο γνώριζα και όταν επέλεξα να είμαι υποψήφια. Βεβαίως, αν γινόταν να υπάρχει η εμπειρία από την αρχή θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό και αξιοποιήσιμο, το σύνολο του χρόνου.

Να υποθέσω  ότι, είτε σε 9-10  μήνες, είτε νωρίτερα, η Παναγιώτα Βράντζα θα θέσει και πάλι εαυτόν στην κρίση του λαού της Καρδίτσας;

Έχω πει επανειλημμένα ότι είμαι υπέρ των πεπερασμένων θητειών, όσον αφορά όλες τις θέσεις των αιρετών. Συγκεκριμένα θεωρώ ότι οι δύο θητείες πρέπει να είναι το όριο. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η δεύτερη θητεία μπορεί να είναι  πιο παραγωγική. Με αυτό το σκεπτικό ναι, είναι στις προθέσεις μου, για μια ακόμη φορά να είμαι υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καρδίτσας.

Με τoυς δύο συναδέλφους σας, την κ. Κατσιαβριά και τον κ. Λάππα, παρουσιάζετε μία κοινή εικόνα, χωρίς ξεχωριστά πολιτικά γραφεία και με λιγότερη προσωπική προβολή για τον καθένα. Είναι επιλογή και των τριών σας ή κεντρική εντολή;

Είναι και τα δύο. Από τη φύση της η Αριστερά εστιάζει στη συλλογική δουλειά με στόχο συγκεκριμένο αποτέλεσμα χωρίς η προσωπική προβολή να είναι το ζητούμενο. Ο καθένας από εμάς έχει τους τομείς γνώσης και δράσης του και φυσικά το δικό του τρόπο προσέγγισης. Σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται ξεχωριστό, πολυτελές, γραφείο για να είναι αποτελεσματικός ένας βουλευτής.

Οι εποχές είναι δύσκολες για όλους και κληθήκατε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις, με βάση την πολιτική που επέλεξε η κυβέρνηση για να βγάλει την χώρα από την κρίση. Υπήρξαν φορές που πήγατε ενάντια σε πιστεύω σας για να στηρίξετε κυβερνητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ;

Προφανώς αναγκαστήκαμε, πολλοί από εμάς, να στηρίξουμε με την ψήφο μας πολιτικές που όχι μόνο δεν μας εξέφραζαν αλλά και δεν θεωρούσαμε ότι  θα έχουν αποτέλεσμα. Πολιτικές που επιβλήθηκαν όμως από τους δανειστές.

Βεβαίως, στην κατάσταση στην  οποία παραλάβαμε τη χώρα, με το ασφυκτικό πλαίσιο και τον ξεκάθαρο στόχο να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, προσωπικά θεωρώ ότι καλώς πράξαμε. Το συμφέρον της χώρας και το όφελος των πολιτών, είναι πολύ πιο πάνω από τις όποιες ιδεολογικές «αναστολές» του κάθε βουλευτή.

Η έξοδος από τα μνημόνια κατά πολλούς παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, όσο δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα στην βελτίωση της ζωής των πολιτών. Πόσο σύμφωνη σας βρίσκει αυτή η θεώρηση των πραγμάτων;

Η έξοδος από τα μνημόνια είναι η μία  όψη του νομίσματος. Συνέβη στις 22 Αυγούστου και νομίζω ότι αρχίζουν να φαίνονται αποτελέσματα. Φυσικά αυτό δεν θα γινόταν  χωρίς τις  θυσίες του Ελληνικού λαού αλλά και χωρίς  τη  σοβαρή και υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης.

Η άλλη όψη και ο άλλος στόχος για την κυβέρνηση είναι  να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στη χώρα να μην βρεθεί ξανά στη ίδια θέση. Αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά και μια ισχυρή κοινωνική συμφωνία.

Η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, η θεσμική θωράκιση του κράτους ώστε να καταπολεμηθεί η διαπλοκή, η εξασφάλιση ισονομίας και αξιοκρατίας είναι τα επίδικα από εδώ και πέρα.

Τέλος των μνημονίων όμως σημαίνει και τέλος της επιτήρησης;. Σημαίνει και ελεύθερες αποφάσεις από την Ελληνική πλευρά και πόσο ρόλο παίζουν οι δεσμεύσεις για τα πλεονάσματα;

Ως κράτος μέλος  της Ευρωπαϊκής  ένωσης  και της Ευρωζώνης  η επιτήρηση είναι δεδομένη, κατ’ αρχήν από το σύμφωνο σταθερότητας. Σίγουρα η δέσμευση για τα πλεονάσματα της  τάξεως του 3,5% είναι ένας περιορισμός να θυμίσω όμως  ότι η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν για πλεονάσματα 4,5%!

Σε κάθε περίπτωση  σήμερα η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακτήσει το δικαίωμά της να χαράσσει πολιτική το οποίο είχε χαθεί τα τελευταία 8 χρόνια.

Το πρόγραμμα της ΔΕΘ, που αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού, άρχισε να υλοποιείται. Πιστεύετε όμως ότι μπορεί να υλοποιηθεί στο ακέραιο, χωρίς να διαταραχθούν οι λεπτές ισορροπίες της οικονομίας;

Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει πλέον, ότι εννοεί τα λεγόμενά της. Εκτιμώ ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν όχι μόνο κοστολογημένες, αλλά έχουν συνεκτιμηθεί στο πλαίσιο του συνόλου της οικονομικής πολιτικής, άρα μπορούν και θα υλοποιηθούν στο ακέραιο, χωρίς να διαταράσσεται ο υφιστάμενος προγραμματισμός.

Στην κυβέρνηση αποδίδεται, με αφορμή και το κοινωνικό μέρισμα που αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, ότι ακολουθεί επιδοματικές πολιτικές χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Τι πιστεύετε γι αυτό;

Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, λόγω  της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, έφτασε και το ίδιο στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ένα από τα στοιχήματα αυτής της κυβέρνησης ήταν, η έξοδος από την κρίση, με την κοινωνία όρθια. Οι κοινωνικές πολιτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα ήταν επιβεβλημένες και απολύτως αναγκαίες. Βεβαίως, πλέον μετά και την τυπική έξοδο από τα μνημόνια υπάρχει η δυνατότητα και επιβάλλεται αν θέλετε, η κυβέρνηση να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Στόχος θα πρέπει να είναι, να μην υπάρχει η ανάγκη για κοινωνικό μέρισμα και επιδόματα.

Σας κατηγορούν, ως ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχετε εγκαταλείψει την μεσαία τάξη που έχει οδηγηθεί σε φτωχοποίηση. Πως απαντάτε;

Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι η μεσαία τάξη, σήκωσε κυρίως το βάρος της κρίσης και σωστά κατά τη γνώμη μου, γιατί μπορούσε να το σηκώσει.

Όπως ένα μέλος μιας οικογένειας θα στηριχθεί από τα υπόλοιπα μέλη της, σε μια δύσκολη περίοδο, το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τα μέλη της κοινωνίας.

Βεβαίως αυτοί που μας κατηγορούν για τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, είναι ακριβώς αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια με τη διαφθορά, την αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις, με τα οποία για 40 χρόνια κυβέρνησαν.

Φυσικά, με την ανάκαμψη της οικονομίας η μεσαία τάξη θα πρέπει να στηριχθεί, ώστε να παίξει τον σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο της, στην εθνική οικονομία.

Οι αναταράξεις στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων,  έχουν βγάλει ενόχληση από αρκετούς συναδέλφους σας στο πολιτικό σας φορέα. Ποια η δική σας άποψη;

Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία, με πολύ συγκεκριμένη στόχευση, την έξοδο από την ασφυκτική οικονομική και όχι μόνο επιτροπεία.

Το αποτέλεσμα και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του ’15 επέβαλε την εκλογική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ με ξεκάθαρα ορισμένο και συμφωνημένο το στόχο της συγκυβέρνησης. Η αντιδιαμετρικά αντίθετη ιδεολογική προσέγγιση μας με τους ΑΝΕΛ, αναπόφευκτα δημιουργεί αντιθέσεις και σοβαρές διαφωνίες τις οποίες κατά βάση συμμερίζομαι.

Πιστεύετε ότι η συμφωνία για το όνομα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε πρόωρες εκλογές;

Πιθανόν, βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού. Αν αυτό συμβεί θα είναι αποτέλεσμα της στάσης των ΑΝΕΛ.

Η επιλογή του χρόνου των εκλογών είναι ατού στα χέρια του κ. Τσίπρα και πόσο πιθανές θεωρείτε κάλπες εθνικών εκλογών μαζί με Αυτοδιοίκηση και Ευρωβουλή;

Όπως έχει ξεκάθαρα πει ο πρωθυπουργός, στόχος είναι οι εκλογές να γίνουν στον συνταγματικά καθορισμένο χρόνο, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019. Και αυτό είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης αφού τα δύσκολα είναι όλα πίσω μας. Κατά τη γνώμη μου, και αυτό είναι πιο σημαντικό, είναι και προς το συμφέρον της χώρας αφού θα υπάρχει ο πολιτικός χρόνος να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Όπως ήδη σας είπα η όποια επίσπευση των εκλογών δεν θα είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα λέγατε, με μία φράση, σε ένα ψηφοφόρο, για να τον πείσετε ότι αξίζει εκ νέου να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται και να κρίνουν αυστηρά, βλέποντας την μεγάλη εικόνα. Αυτό που έχω εγώ να πω σε ένα πολίτη είναι να δει  την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε σημαντικούς τομείς όπως: ανεργία, ανάπτυξη, δημόσια υγεία, διεθνή θέση της χώρας, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Σας ανησυχεί το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ βρίσκεται αρκετά μπροστά; Που το αποδίδετε και κατά πόσο είναι αναστρέψιμο;

Το «αρκετά μπροστά» ελέγχεται και προέρχεται από συγκεκριμένα μέσα και εταιρίες. Ο Ελληνικός λαός αντιμετωπίζει την πολιτική και τους πολιτικούς με καχυποψία και αυτό έχει  βαθιές ρίζες. Οφείλουμε  να εξηγήσουμε και να πείσουμε  ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Το  μόνο σίγουρο είναι ότι  η όποια «ψαλίδα» κλείνει και πολύ σύντομα και δημοκοπικά θα προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουμε σε αυτές, απ’ όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον,  υποψηφίους δημάρχους προερχόμενους από το ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς μιλάτε για το νόμο Καρδίτσας.

Στον πρώτο βαθμό διοίκησης, το σημαντικότερο είναι τα πρόσωπα και η απήχησή τους στην τοπική κοινωνία. Είναι επιλογή μας να στηρίζουμε σοβαρούς, αποδεκτούς, χρήσιμους και δημοκρατικούς υποψηφίους, χωρίς να είναι απαραίτητα κομματικά μας μέλη.  Βεβαίως η όποια  συμφωνία  θα αφορά τις προγραμματικές θέσεις με αυτοδιοικητικά  σχήματα χωρίς κομματικά χρίσματα.

Το πιο πρόσφατο ακανθώδες θέμα για το νομό είναι η κατανομή των Σχολών του νέου Πανεπιστημίου. Θετικό ή αρνητικό το ισοζύγιο για την Καρδίτσα;

Το ισοζύγιο είναι προφανώς θετικό, από κάθε άποψη. Υπήρξε μια έντονη προσπάθεια για αντιπολιτευτική εκμετάλλευση του θέματος από εκπροσώπους  τοπικών φορέων, κόντρα στα δεδομένα αλλά και την κοινή λογική.

Με  αφορμή πάντως την μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση,  αποκαλύφθηκε ότι τα κριτήρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την κατανομή  των Πανεπιστημιακών  τμημάτων, ήταν απολύτως κομματικά  και τοπικιστικά. Και προφανώς δεν συνοδευόταν από τις ανάλογες δράσεις που θα ενίσχυαν το εκπαιδευτικό έργο και θα συνέβαλαν στην ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής.

Πιστεύω ότι μια από τις σημαντικές αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στον τρόπο σχεδιασμού των έργων. Ο κανόνας πλέον, είναι η ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση και όχι οι αποφάσεις λίγων πίσω από κλειστές πόρτες.

Ανεμογεννήτριες στα Άγραφα. Ποια ή θέση σας σε αυτή την προοπτική με δεδομένες τις αντιδράσεις που υπάρχουν;

Γνώμονας για τη «θέση» μου είναι οι τεκμηριωμένες απόψεις απ’ όπου και αν προέρχονται όχι όμως οι αντιδράσεις για τις αντιδράσεις. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα χτίστηκαν πολιτικές καριέρες από ανθρώπους  που εκμεταλλεύτηκαν το συναίσθημα και το θυμικό του λαού.

Κατ’ αρχήν είμαι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με δεδομένο ότι θα πρέπει να εξετάζεται το συνολικό ισοζύγιο της κάθε περίπτωσης. Αν δηλαδή  τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών αποτελεσμάτων  προχωράμε, αν όχι, δεν προχωράμε.

Τα Άγραφα είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη. Τώρα, επιχειρήματα περί μείωσης της γονιμότητας των ζώων, αγγίζουν τα όρια του αστείου και δεν βοηθούν την πλευρά που τα χρησιμοποιεί.

Εν κατακλείδι, προσωπικά δεν θα ήθελα ανεμογεννήτριες στα Άγραφα. Θεωρώ ότι υπάρχουν περιοχές περισσότερο κατάλληλες για την κατασκευές αιολικών πάρκων στη χώρα. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την αντικατάσταση του λιγνίτη με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με βάση τη φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής.

Ποιο κατά την άποψή σας είναι το φλέγον θέμα, για τον τόπο που εκλέγεστε, που απαιτεί να του δοθεί προτεραιότητα;

Η πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.

Υπάρχει κάτι που θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να είχατε κάνει καλύτερα για το νομό αλλά δεν μπορέσατε ή δεν σας το επέτρεψαν οι συνθήκες;

Πάρα πολλά. Ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο! Όπως λένε και οι αγγλοσάξονες «sky is the limit» σε ελεύθερη μετάφραση, δεν υπάρχει όριο.

Προσθήκη σχολίου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Copyright © 2025