Στην εισήγηση της στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων & Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με τη Νέα ΚΑΠ, η Βουλευτής Καρδίτσας, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο για την πορεία του πρωτογενούς τομέα την επόμενη περίοδο, που καλείται να παίξει το εθνικό στρατηγικό σχέδιο και η σχετική πρόταση που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του 2019, η οποία θα πρέπει να κινηθεί σε 3 βασικούς άξονες:

1.Θα πρέπει να έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό καλύπτοντας ταυτόχρονα το σύνολο των Ενωσιακών απαιτήσεων.
2.Θα πρέπει να μπορεί να αντισταθμίσει τις όποιες δυσμενείς αποφάσεις για τη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
3.Και τέλος θα πρέπει να διορθώσει τις κάκιστες επιλογές της προηγούμενης περιόδου.

«Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε άλλο το καθεστώς σύμφωνα με το οποίο για την ίδια δραστηριότητα και την ίδια έκταση, κάποιος εισπράττει ενίσχυση έως και 800 φορές μεγαλύτερη από κάποιον άλλο. Δεν είναι τέλος δυνατόν, η εθνική οικονομία να αντέξει την γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, αφού οι νέοι χωρίς τα «χρυσά» δικαιώματα των παππούδων τους, δεν έχουν καμία ελπίδα να τους ανταγωνιστούν και να επιβιώσουν οικονομικά στον κλάδο.», είπε αναφορικά με τα δικαιώματα.

«Το σημερινό τερατώδες μοντέλο κατανομής, απαιτεί και απασχολεί έναν τεράστιο οργανισμό πληρωμών, με ένα περιφερειακό δίκτυο, ο οποίος τελικά αγοράζει και ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες από εξωτερικούς συνεργάτες.»,σημείωσε..

Κατά την ίδια, η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα «Το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, οι εδαφοκλιματικές συνθήκες και οι τοπικές πρακτικές, σίγουρα δεν μπορούν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας. Μπορούν όμως να εξασφαλίσουν την παραγωγή υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας ασφαλή τρόφιμα, με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Προφανώς ο Έλληνας παραγωγός με το μέσο κλήρο των 40 στρεμμάτων, δεν είναι δυνατόν να απολαύσει τα οικονομικά οφέλη της ψηφιακής γεωργίας.», είπε υπογραμμίζοντας την ανάγκη η συζήτηση για την ΚΑΠ είναι πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή.

πηγή: agronews

Προσθήκη σχολίου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Copyright © 2025